3

sortera/kasta/ge bort

När du ger dig ut på ditt rensningsäventyr, kom ihåg att fokusera på det du vill behålla. Se till att vårda de saker som ger dig glädje och släpp resten med tacksamhet.

Att kassera är inte poängen, men det är en viktig del av processen eftersom det ger en möjlighet att tänka igenom dina tidigare val. Om du släpper en sak du aldrig använt, kan det lära dig att tänka igenom dina köp i framtiden.  Att verkligen fundera över varje sak du vill kasta/ge bort kommer att påverka hur du shoppar nya saker framåt.

Rent praktiskt är det viktigt att börja med att rensa, så du får ett mer exakt grepp om hur mycket som faktiskt behöver lagras.  Först efter att du har kastat/sorterat ut kan du vända din fulla energi och uppmärksamhet till det som ska organiseras upp, på ett praktiskt och inbjudande sätt.

 

Jag tycker att den japanska ritual som Mari Kondo har i sina rensningsprocesser är väldigt fin, - att säga tack till allt man väljer att rensa ut. Då skiljs man åt i en bättre energi. Tacksamhet är ett av våra starkaste och viktigaste verktyg vi har, för att göra att vi mår bättre och känner oss gladare och nöjdare.